Telefoon

E-mail

Inschrijven

Facebook

Wat is Tai Chi

Wat is Tai Chi?

Veel mensen hebben wel eens een documentaire gezien over China waarin mensen Tai Chi aan het beoefenen zijn. Tai Chi (Taijiquan) is van oorsprong een Chinese zelfverdedigingskunst waarbij tijdens het oefenen langzaam en vloeiend wordt bewogen. Door de eeuwen heen is de nadruk steeds meer op gezondheid, meditatie en energie (Qi) komen te liggen.

Tai Chi in het park

Tai Chi

kan jouw gezondheid positief beïnvloeden

Ademhaling en bloedsomloop

Coördinatie en balans

Bewegingsorganen

Ontspanning

Concentratie en geheugen

Energiehuishouding

Tai Chi

kan jouw gezondheid positief beïnvloeden


Ademhaling en bloedsomloop

Coördinatie en balans

Bewegingsorganen

Ontspanning

Concentratie en geheugen

Energiehuishouding

Tai Chi in detail

Tai Chi is een westerse afkorting van het Chinese woord ‘Taijiquan’. Taijiquan is gebaseerd op de daoïstische Taiji-filosofie van Yin en Yang en betekent letterlijk: ‘de meest verheven vorm van vuistvechten’.

Bij Taijiquan ligt veel aandacht op ontspanning en vloeiend en natuurlijk bewegen. Daardoor vergroot je jouw lichaamsbewustzijn en heeft het een positief effect op je gezondheid. Het is een meditatieve bewegingsvorm die zorgt voor meer eenheid tussen lichaam en geest en je helpt om beter om te gaan met stress.

Yin en Yang

Een belangrijk begrip bij Taijiquan is ‘Qi’. Qi betekent levensenergie. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) stroomt Qi via meridianen door ons lichaam. Een goede doorstroming van Qi zorgt voor een goede gezondheid. Met Taijiquan bevorder je dit. Daarom is ‘Qigong’ (letterlijk vertaald: energie werk) een belangrijk onderdeel van Taijiquan. Met Qigong leer je om je bewust te worden van Qi en dit positief te beïnvloeden.

Taijiquan wint wereldwijd steeds meer aan aantrekkingskracht en kent vijf verschillende stijlen. Het meest bekend zijn de Yang-stijl en Chen-stijl. Het Tai Chi Centrum biedt deze beide stijlen aan.

Stijlen

Yang stijl

Yang-stijl is wereldwijd de meest populaire stijl en kenmerkt zich door rustige en gelijkmatige bewegingen. Yang-stijl komt voort uit de Chen-stijl en werd in eerste instantie onderwezen aan leden van het Chinese hof. Doordat het gevaarlijk zou zijn geweest om aan het hof te laten zien hoe hoog ontwikkeld Taijiquan was als zelfverdediging, zijn de toepassingen wat meer verborgen gebleven. 

Chen stijl

Chen-stijl is de oudste vorm van Taijiquan waaruit de andere stijlen zijn voortgekomen. Deze stijl is ontwikkeld door de familie Chen en is lang verborgen gehouden voor de buitenwereld. Chen-stijl biedt een totaalsysteem voor martiale kunst, sport en geneeskundige therapie. Het kenmerkt zich door spiraliserende bewegingen (‘chansigong’ of ‘silk- reeling’), tempowisselingen en explosieve ontladingen. Het Tai Chi Centrum geeft les in Xinyi Hunyuan Chen-stijl Taijiquan.

Historie Xinyi Hunyuan Chen-stijl Taijiquan

Grootmeester Feng Zhiqiang ((1928 - 2012) is de grondlegger van Xinyi Hunyuan Chen-stijl Taijiquan. Als kind leerde Feng al verschillende krijgskunsten. Toen hij in Beijing woonde kreeg hij les in Xinyiquan van grootmeester Hu Yaozhen. Hu Yaozhen wordt beschouwd als de grondlegger van de huidige moderne Qigong.Grootmeester Hu Yaozhen bracht Feng Zhiqiang in contact met grootmeester Chen Fake, de toenmalige standaardhouder van de Chen-stijl Taijiquan (17e generatie).Uiteindelijk heeft grootmeester Feng Zhiqiang elementen en principes samengevoegd uit:

  • Xinyi = Geest en Intentie
  • Qigong = Energiewerk
  • Hunyuan = Harmonie in de natuur, de mens en het universum
  • Chen-stijl Taijiquan
Tezamen resulteerde dit in de Xinyi Hunyuan Chen-stijl Taijiquan. Grootmeester Feng Zhiqiang is dus in de ‘line-up’ 1e generatie van deze stijl en 18e generatie van de Chen-stijl.

Feng Zhiqiang

Feng Zhiqiang

© Copyright 2021 - Tai Chi Centrum | Ontworpen door NimnomWorks